Grøn inspiration: De 5 bedste vegetariske kogebøger
Vil du også hoppe med på vegetarbølgen? Og savner du gode opskrifter? Så lad dig inspirere af vores bud på de 5 bedste vegetariske kogebøger.
De vegetariske kogebøger hitter
Overvejer du at indføre én eller flere kødfrie dage pr. uge? Eller er du måske allerede vegetar eller veganer i dag? Så er du havnet det rette sted! Her på siden har vi nemlig samlet en liste med vores bud på de 5 bedste vegetarkogebøger.
5 bud fra en rutineret plantespiser
Jeg, artiklens forfatter, spiser ikke selv kød, og har ikke gjort det i årevis. Det er nok værd at pointere. Det betyder nemlig med andre ord, at jeg allerede kender til et hav af lækre opskrifter. Alligevel tyer jeg ofte til de vegetariske kogebøger på reolen. Igennem tiderne har de givet mig masser af inspiration, og jeg synes du bør få glæde af dem også. Så lad os straks se nærmere på de anbefalede bøger. Bemærk: Nøje udvalgte reklamelinks. Priserne kan være ændret. Bøgerne er anbefalet af GreenDeals.dk.
Bog 1: 85 lækre vegetaropskrifter
Bog: “I love nem vegetarisk“
Forfatter: Katrine Klinken.
Forlag: Politikens Forlag.
Beskrivelse: Dette er uden tvivl en af de bedste vegetariske kogebøger. Den indeholder 85 inspirerende retter, og blandt mine favoritter kan nævnes opskrifterne på samosaer, bønnedip og karryblomkål.
Set til 249,95 kroner for fysisk bog og 104,95 kroner for e-bog
Bog 2: Vegetaropskrifter til alle årstider
Bog: “Vidunderlig vegetar – en grøn kogebog“
Forfatter: Susanne Engelstoft Rasmussen.
Forlag: Gyldendal.
Beskrivelse: En rigtig inspirerende bog som i særdeleshed har fokus på opskrifter med årstidens grøntsager. Så uanset om det er forår, sommer, efterår eller vinter, så finder du med garanti en opskrift eller to, som du kan kaste dig over i aften.
Set til 299,95 kroner
Bog 3: Lækker mad med bælgfrugter
Bog: “Fantastiske bælgfrugter“
Forfatter: Mia Sommer.
Forlag: Mia Sommer.
Beskrivelse: Bælgfrugter, altså bønner, linser og kikærter, er fantastiske. Og det er præcis hvad denne vegetariske kogebog handler om. Find masser af lækker inspiration, og styrk samtidig din sundhed, da netop bælgfrugter er noget af det vi alle anbefales at spise mere af.
Set til 254,95 kroner
Bog 4: De bedste veganske opskrifter
Bog: “Vegansk Madglæde“
Forfatter: Mia Sommer.
Forlag: Mia Sommer.
Beskrivelse: Endnu en rigtig god kogebog af Mia Sommer, og denne gang med fokus på veganske opskrifter. Her er der faktisk over 100 af slagsen, så der er ingen tvivl om, at du nok skal finde masser af lækker inspiration.
Set til 237,96 kroner
Bog 5: Vegetarisk for nybegyndere
Bog: “Vegetarisk i aften? Grøn comfort food til hverdag og fest“
Forfatter: Camilla Skov.
Forlag: Grønningen 1.
Beskrivelse: Du kender måske allerede Camilla Skov fra Instagram, men hvis ikke, så bør du vide, at hun ikke selv er vegetar, men blot holder meget af at lave vegetarisk mad så ofte som muligt. Denne bog er derfor særligt henvendt mod dem som endnu ikke har kastet sig over den vegetariske kost, og som ønsker inspiration til for alvor at komme i gang via smagfulde opskrifter.
Set til 299,95 kroner
Tilbud: Køb vegetariske kogebøger hos disse webshops
Den veletablerede og populære boghandler Bog & idé har pt. over 150 forskellige vegetariske kogebøger klar til dig.
Set til priser fra 39,95 kroner
Saxo er en af de mest populære boghandlere i Danmark, og derfor har de naturligvis også alle de bedste vegetariske kogebøger til salg. De skilter pt. med at have over 1.000 titler.
Set til priser fra 9,95 kroner
Den grønne vinkel
Derfor er plantebaseret mad bæredygtigt og grønt
Hvorfor spise mere plantebaseret? Kort fortalt: Der benyttes langt mindre vand, jord og energi ved produktion af planter end ved kød. Landbrugsdyrene mistrives endvidere i den animalske industrielle produktion. Rent sundhedsmæssigt er særligt vegetarisk mad også ideelt. Når du køber vegetariske kogebøger, foretager du altså et grønt og bæredygtigt valg.
FAQ: Det skal du vide om vegetarisk og vegansk livsstil
Hvad er forskellen på en vegetar og en veganer?
Forskellen på at være vegetar og veganer er, at vegetarer også til tider indtager æg, mejerivarer, honning og lignende, hvorimod veganere helt afstår fra at indtage fødevarer af animalsk oprindelse.
Hvad er de bedste vegetabilske kilder til jern?
Blandt de bedste vegetabilske kilder til jern kan nævnes tofu, græskarkerner, linser, spinat med mere.
Hvordan får vegetarer proteiner?
Det er en myte at proteiner kun fås via kød. Fødevarer såsom bønner, linser, fuldkorn, nødder med mere er propfyldte med proteiner.
Er det rigtigt at landbrugsdyr får B12-vitamin som kosttilskud?
Ja, den er god nok. Landbrugsdyrene lever desværre i stor stil under kummerlige forhold, så deres levevis og foder er langt fra deres oprindelige livsstil. Derfor får de B12-vitamin som kosttilskud. Når folk spiser kød, spiser de således B12-vitamin som er blevet “filtreret” gennem et dyr. Veganere kan ofte på samme vis have behov for at tage vitaminet som tilskud.
Den grønne vinkel: plantemad vs. animalsk mad
I starten af artiklen gav vi dig den korte forklaring på, hvorfor det er klogt at spise mere plantebaseret, og hvorfor det at købe vegetarkogebøger er sund, grøn fornuft. Her får du en mere detaljeret forklaring, så du kan nørde tal, statistikker og lignende:
- Animalsk produktion er klima- og miljøskadeligt: Danmark er over 61% opdyrket, og landbruget fylder for meget. Vi er samtidig en af verdens største producenter af kød. På trods af, at landbruget fylder så meget, så beslaglægger det alligevel samtidig et areal i Sydamerika på størrelse med Sjælland, Bornholm og Falster tilsammen til foderproduktion af soja. Det danske landbrug stod endvidere for 29% af de danske udledninger af drivhusgasser i 2021. Tallet forventes at stige markant fremover, med mindre der sættes ind med afgifter og lignende. Sagt med andre ord: Det er altså ekstremt ressourcetungt at producere kød. Planteproduktion kræver langt mindre plads og ressourcer. Hvis vi i øget omfang omstiller til planteproduktion i Danmark, kan vi få meget mere plads til vild natur, og dermed styrke biodiversiteten.
- Det er sundt at leve plantebaseret: Ifølge sundhed.dk kan vegetarkost “nemt opfylde kriterierne for en sund, tilstrækkelig kost”. Generelt byder vegetarkost på masser af fibre, vitaminer og mineraler. Proteiner er der rigeligt af i blandt andet bælgfrugter, fuldkorn og nødder. Lever du vegansk, skal du huske at være opmærksom på vitamin B12.
- Spis plantebaseret og hjælp produktionsdyrene: Dyrene i det industrielle landbrug mistrives. Det er ikke overraskende når man konstaterer, at Danmark i 2020, med sin bestand på 13,4 mio. svin, var det svinetætteste land i verden (2,3 svin per indbygger). Dyrene har ganske enkelt ikke mulighed for at udleve deres naturlige adfærd. Overvej derfor enten helt at stoppe med at spise kød, eller at skære drastisk ned på det. Vælger du sidste løsning, så køb i stedet økologisk kvalitetskød. Det er ofte dyrere, men kvaliteten er højere, dyrene har haft det meget bedre, og da du sjældnere vil købe kød, behøver det ikke at blive dyrere for dig end i dag. Fokusér med andre ord på kvalitet frem for kvantitet.
Kast dig over opskrifterne
Og her har du det så – vores bud på de bedste vegetariske kogebøger. Hvilke har du købt, og hvilke andre veganske og vegetariske kogebøger kan du anbefale? Del dine tanker med os, og held og lykke i køkkenet. Smid en kommentar nedenfor, hvis du vil kontakte os. Vi vender tilbage med et svar hurtigst muligt.
Hej til jer. Rigtig gode forslag som indeholder min favorit “Fantastiske bælgfrugter” som står fast i mit lille køkken. Da vi fik at vide i medierne at vi skulle spise fra bønner og sådan noget valgte jeg at prøve mig frem og denne bog har hjulpet mig med at finde lysten til disse smagfulde grøntsager. 🙂
Hej Tine
Dejligt at høre dit input! Vi er som du kan se i listen ovenfor også vilde med Fantastiske bælgfrugter, og generelt er vi rigtig glade for særlig linser, som vi synes kan bruges til rigtig mange lækre retter. Lad os håbe en masse andre af vores læsere får lige så stor glæde af bogen.
På gensyn her på GreenDeals.dk.
– GreenDeals.dk