Min varmepumpe erfaring – det var det rigtige valg

Overvejer du at købe en luft til vand varmepumpe? Og mangler du viden om emnet? Så læs denne artikel og hent konkret varmepumpe erfaring.

Overvej også disse artikler:

Lang historie kort – en investering i en varmepumpe er godt givet ud. Det er en god, komfortabel og enkel opvarmningsform, og jeg kan i den grad anbefale dig at vælge den. For de som ikke ønsker at læse hele artiklen, men som blot ønsker et godt tilbud på luft til vand varmepumper, samt på installationen af dem, kan der straks tjekkes tilbud nedenfor.

Til dem der gerne vil læse mere, så bliver denne artikel en yderst personlig beretning, skråstreg anmeldelse, om min varmepumpe erfaring, og altså i dette tilfælde med luft til vand-modellerne. Og det er sikkert også det du, kære læser, er ude efter. Ikke? En virkelig beretning, fra den virkelige verden. Så hvad fik mig overhovedet til at vælge en varmepumpe? Find ud af det i artiklen!

Bemærk i øvrigt: Denne artikel blev oprindelig udgivet til et tidligere website jeg drev. Siden dengang har jeg købt ny bolig, som nu opvarmes med luft til luft varmepumper i stedet.

Konkret varmepumpe erfaring

På jagt efter konkret varmepumpe erfaring? Det får du i denne artikel, hvor du også guides til hvordan du indhenter tilbud på køb og installation

Luft til vand varmepumpe tilbud og montering

Nedenfor kan du indhente tilbud på køb af luft til vand varmepumpe, såvel som installation. Bemærk: Nøje udvalgt reklamelink. Anbefalet af GreenDeals.dk.

Husk at indhente 3 gratis og uforpligtende tilbud på køb,  installation og montering af luft til vand varmepumpe. Det er bedst at lade fagfolk komme forbi din bolig, så en egnet varmepumpe kan vælges, der er dimensioneret korrekt. Klik derfor på linket, og indtast så i ordrefeltet at du “søger tilbud på køb og installation af ny luft til vand varmepumpe”. Skriv også hvor mange kvadratmeter din bolig er, og lidt om isoleringsstanden. Så hører du snart fra tre lokale og kompetente montører. Lettere bliver det ikke!

Det startede alt sammen med et irriterende træpillefyr

Lad mig starte denne artikel om min varmepumpe erfaring et helt andet sted, end ved netop varmepumpen. Vi skal i stedet kortvarigt tale om mit gamle træpillefyr.

Monstrummet, et gammelt Baxi Multiheat-fyr, var installeret i skuret, op til det nye hus, som min kæreste og jeg med stor glæde købte for en små 4 år siden. Og jeg blev bare aldrig rigtig glad for det. Så let kan det siges. Og hvorfor så ikke det, spørger du måske? Jo, fordi det simpelthen var noget værre juks.

“Baxi-bassen” levede lidt sit eget liv, og man kunne aldrig helt vide, om det nu ville holde gang i blusset, eller om det ville gå ud. Ja, det skete endda et par gange, at det fik en såkaldt ’tilbagebrænd’. En hændelse der resulterede i, at hele pillemagasinet fyldtes op med vand. Og det var et helvede at gøre rent igen. Forestil dig lige, at dette skete klokken 3 en tirsdag nat, og at du blev vækket af den høje hyletone fra fyret, som sladrede om ‘uheldet’. Jeg kan godt sige dig, at det ikke var det mest behagelige. Man kunne jo ikke bare ignorere det, for så var der ingen varme på længere.

Og så var der naturligvis irritationen med, at skulle købe tonsvis (ja, tonsvis, der overdrives ikke her) af træpiller, samt finde plads til opbevaring af selv samme. Hver anden dag skulle der fyldes træpiller på, og 2-3 gange om måneden skulle det rengøres, hvilket førte til, at man blev sort af aske og sod. Det var på ingen måde sundt.

Endelig fandt jeg også hele parolen om, at træpillefyr skulle være miljøvenlige en smule komisk. Jovist, afbrændingen er som sådan CO2-neutral, men det er bestemt ikke uden miljømæssige negative konsekvenser at producere, emballere og transportere de tonsvis af træpiller, som efterhånden bruges i danske træpillefyr.

Så vi fik nok af træpillefyret, her i husstanden. I stedet så vi os lune på en luft til vand varmepumpe. Og det viste sig hurtigt, at være det helt rigtige valg.

Varmepumpe erfaring

Indedelen til luft til vand varmepumpen. Som nævnt er der her tale om en model fra Vølund, men udseendet er typisk meget ens producenterne imellem

Varmepumperne vinder frem

En god varmekilde er essentiel i enhver bolig. I hvert fald hvis man bor i et klima som det danske, hvor det halvdelen af året er så koldt udenfor, at man bliver nødt til at have varmen tændt indendørs. 

Der er masser af varmekilder at vælge imellem til ens bolig. Ifølge tal fra Danmarks Statistik var der i 2021 installeret varmepumper i 4,5% af danskernes boliger. Det lyder måske ikke af meget, men det er en klar fremgang fra tidligere, og tallet er steget voldsomt i de senere år. 10,3% benytter stadig oliefyr, og selv om tallet er faldende, så er det vigtigt at vi får så mange over på varmepumperne som muligt. Ikke mindst af klimamæssige hensyn. Fjernvarme er stadig den klart mest udbredte opvarmningsform i danske hjem. Den er således installeret i 55% af boligerne.

Det må forventes, at udbredelsen af varmepumper kun øges i de kommende år, i takt med at samfundet elektrificeres. I 2022 var andelen af el fra vind og sol således på hele 59,3 procent af det samlede danske elforbrug.

Erfaring med luft til vand varmepumpe udedel

Udedelen til luft til vand varmepumpen. Disse er typisk noget større end udedelene til luft til luft varmepumperne

Hvad er en varmepumpe?

Men hvad er så overhovedet en varmepumpe, spørger du måske. Og hvordan fungerer den? Intet problem, her kommer lidt “varmepumpe for dummies” information. Ser du, en varmepumpe fungerer faktisk lidt som et omvendt køleskab. Den benytter den kolde luft udefra, til at skabe varm luft indenfor.

Der findes tre forskellige former for varmepumper:

  • Luft til luft varmepumpe
  • Luft til vand varmepumpe
  • Jordvarme

Luft til luft varmepumper

Luft til luft varmepumperne er efterhånden blevet meget populære i særligt sommerhuse. De kan dog også snildt benyttes i helårshuse. De egner sig dog bedst til de lidt mindre huse, hvis kun én indedel benyttes, men med flere indedele kan det fungere i selv store huse. Denne løsning består af en udedel, såvel som indedelen, som puster varm luft ind i boligen.

Luft til vand varmepumper

Luft til vand varmepumpen er den idéelle løsning til dem som har et gammelt træpille- eller oliefyr, som de vil skifte ud med en varmepumpe. Den består nemlig af en udedel, såvel som en indedel, der let kan installeres på ens etablerede varmesystem. Du får således efter endt installation varme i gulvene eller radiatorerne, eller hvad du nu har i din bolig. Og så får du naturligvis også varmt brugsvand fra varmepumpen.

Jordvarme

Jordvarme fungerer ved, at der graves slanger i jorden på ens grund. Herfra tildeles ens bolig så med jordvarmen. Som løsning er det klart den dyreste, såvel som mest besværlige. Vores varmepumpe erfaring fortæller os endvidere, at ikke alles grunde egner sig til denne løsning.

Radiator til varmepumpe

Vælger du en luft til vand varmepumpe, tilsluttes den direkte til dit eksisterende varmesystem. Let og ligetil

Hvor stor en varmepumpe skal du vælge?

Personligt valgte jeg som nævnt en luft til vand varmepumpe. Den passede nemlig ind i vores etablerede varmesystem. Jeg havde gjort mig en del tanker om, hvor stor varmepumpen skulle være, og det gør du sikkert også.

Hvor mange kW, og altså hvor stor kapaciteten på din pumpe skal være, er noget du får rådgivning om, når du har indhentet et tilbud, og får en installatør ud. Så igen, benyt tilbudsformularen i toppen eller bunden af artiklen. Der foretages en beregning af din boligs størrelse, isoleringsstandarden osv. Til sammen afgør det kapaciteten på varmepumpen.

Driften af varmepumpen

Men hvad så med selve driften af varmepumpen. Kører det enkelt og ligetil? Kræver det vedligeholdelse? Er varmepumper økonomisk fornuftige at benytte sig af? Og er de miljøvenlige? Med vores opnåede varmepumpe erfaring har vi nu svar på alt dette.

Er varmepumper miljøvenlige?

Varmepumper er i den grad miljøvenlige. Hvor effektive de er, beskrives via deres såkaldte COP-værdi. Har du f.eks. en varmepumpe med en COP-værdi på 4, som bruger 1000 Watt elektricitet, så får du hele 4000 Watt varme. Det er en god deal, hvis man spørger mig.

Er varmepumper økonomiske?

Det må man sige, ja. Ofte kan du spare tusindvis af kroner årligt, ved at gå fra træpille-, olie- eller naturgasfyr til varmepumpe. Men er varmepumper billigere end fjernvarme? Det er knap så sandsynligt. Mange steder er fjernvarme nemlig en relativt billig løsning.

Hos os har varmepumpen vist sig at være en økonomisk rigtig fornuftig løsning. Vi bruger et par tusind kroner mindre per år, end vi gjorde med træpiller. For folk i boliger, som ikke er forbundet til fjernvarme, vil en varmepumpe næsten altid være en god løsning.

Den daglige varmepumpe-betjening – let og ligetil

Det er jo fint at den nye løsning med varmepumpen er billigere. Så kan vi sætte et flueben på listen over de ting vi søgte efter. En af de helt store kritikpunkter jeg havde ved træpillefyret var dog den kluntede betjening og vedligeholdelse. Jeg gad simpelthen ikke længere konstant fylde træpiller på, samt have opmagasineret tonsvis af træpiller. Så spørgsmålet er – er den daglige betjening af varmepumpen bedre?

Så absolut da!

Jeg vil sige det på denne måde: varmepumpen passer stort set sig selv. Så enkelt er det! Du skal til tider justere lidt på varmekurven på den, men ellers klarer den det hele for dig. Ingen påfyldning af træpiller. Ingen rensning og vedligeholdelse. Ren og skær nydelse!

En gang pr. år skal du have en autoriseret installatør forbi, for at få foretaget det lovpligtige eftersyn. I denne forbindelse sørges der endvidere for, at inde- og udedel er i perfekt stand.

Vi valgte en luft til vand varmepumpe fra Vølund. Det er naturligvis ikke sikkert, at du ender med at købe den samme model som vi gjorde. I praksis fungerer langt de fleste varmepumper dog på samme måde. På vores er der en betjeningsskærm på indedelen. Her kan man let og enkelt opsætte varmekurver, samt redigere i andre indstillinger.

Betjening af luft til vand varmepumpe

Betjeningsskærmen på indedelen

Som du kan se på billedet af indedelen, tidligere i artiklen, ligner den til forveksling lidt et køleskab. Det er egentlig stilfuldt at se på, så du behøver ikke engang at frygte, at du skal have et kæmpe monstrum stående i boligen.

Også udedelen er ganske stilfuld. Den fylder som nævnt tidligere en smule mere end udelen til luft til luft varmepumper, men alligevel egentlig ikke så meget, så du vil næppe opleve de store problemer her.

Hvor skal varmepumpen placeres, og larmer den?

Rigtig mange potentielt kommende varmepumpeejere frygter, at udedelen larmer. Og helt lydløs er den da heller ikke, men det er seriøst ikke det store man hører til den. I parcelhuskvarterer skal man naturligvis tænke på støjen og ens naboer. Typisk skal du nok regne med at have udedelen stående mindst 5 meter fra skel. Du kan dog også dæmpe lyden en smule, ved at isolere den med lidt buske eller træer omkring den.

Cat cosy inside

Med varmepumpen tændt om vinteren er alle beboere sikret varme og hygge

Hvilken varmepumpe skal du vælge?

Er det en varmepumpe til dit sommerhus, du skal have installeret? Så er det en luft til luft varmepumpe såsom Panasonic VZ9SKE du skal ud og få fingrene i. Er det en varmepumpe til dit helårshus, så kan en luft til luft varmepumpe også sagtens være løsningen. Som nævnt er denne løsning dog bedst til de mindre boliger, hvis du kun har én indedel. Med flere indedele er det dog en fuldt brugbar løsning også.

Har du en større bolig, så er det typisk luft til vand varmepumpen du skal vælge. Måske endda jordvarme, såfremt din grund tillader det. Du skal være opmærksom på, at du skal have et etableret varmesystem varmepumpen kan tilkobles. Det vil sige, at du allerede skal have gulvvarme og/eller radiatorer.

Vær opmærksom på den lavere fremløbstemperatur fra luft til vand varmepumper

I forhold til træpille-, naturgas- og oliefyr, har luft til vand varmepumper en lidt lavere maksimal fremløbstemperatur. Du kan derfor få behov for, at installere større radiatorer. Hos os har det ikke vist sig nødvendigt. De varmer præcist som de skal.

Generelt skal du nok regne med maksimalt 50 grader fremløbstemperatur på luft til vand varmepumper. Det er derfor også essentielt, at din boligs isoleringsstandard er i orden.

Samlet bedømmelse: Varmepumpen er pengene værd!

Samlet set er jeg yderst tilfreds med købet af varmepumpen. Hvor jeg før var dybt utilfreds over den store mængde vedligeholdelse der var med træpillefyret, er jeg nu yderst tilfreds med at have en varmepumpe der i bogstaveligste forstand passer sig selv.

Rent økonomisk har det også været en kanon beslutning. Indtil videre ser besparelsen på årsplan ud til at ende på et par tusind kroner.

Og så er jeg glad for at benytte mig af en langt mere miljøvenlig varmekilde. Det betyder meget for mig, og ærligt talt, så burde det også betyde noget for alle andre.

Hvad koster en varmepumpe?

Prisen på varmepumper afhænger af hvilken type du vælger. De klart billigste er luft til luft varmepumperne. Du kan snildt købe en, inklusiv installation, til priser der starter ved ca. 15-20.000 kroner.

En luft til vand varmepumpe er noget dyrere. Her skal du regne med at skulle betale alt fra 50-75.000 kroner i den lave ende, til op mod 100-150.000 kroner i den dyre ende. Inklusiv installation.

Jordvarme er den dyreste løsning. Primært på grund af den noget mere omfattende installation og nedgravning af slanger. Her skal du regne med 100-200.000 kroner i udgifter. Inklusiv installation.

Mulighed for tilskud til energiforbedringer

Super vigtig information lige her: du har tidligere kunne få håndværkerfradrag, men dette blev afskaffet pr. 1. april 2022. I stedet kan du i ny og næ søge om tilskud via varmepumpepuljen.

Hvor meget tilskud kan du få til din varmepumpe? Det afhænger af en beregning af din energibesparelse. Her vil jeg igen anbefale dig at afvente svaret på dette, til efter du har bestilt de 3 gratis tilbud, og du får en installatør ud til et uforpligtende møde. Det er installatørerne, som vil kunne hjælpe dig med tilskuddet. Nedenfor finder du derfor igen tilbudsformularen. Sæt i gang!

Husk at indhente 3 gratis og uforpligtende tilbud på køb, installation og montering af luft til vand varmepumpe. Det er bedst at lade fagfolk komme forbi din bolig, så en egnet varmepumpe kan vælges, der er dimensioneret korrekt. Klik derfor på linket, og indtast så i ordrefeltet, at du “søger tilbud på køb og installation af ny luft til vand varmepumpe”. Skriv også hvor mange kvadratmeter din bolig er, og lidt om isoleringsstanden. Så hører du snart fra tre lokale og kompetente montører. Lettere bliver det ikke!

Vi håber du fik tilfredsstillet din iver efter konkret varmepumpe erfaring, og vi står klar til at besvare alle eventuelle spørgsmål. Det foregår i kommentarfeltet nedenfor.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *