Kan en luft til luft varmepumpe varme et helt hus op?

Overvejer du at købe en luft til luft varmepumpe til din helårsbolig? Gør det gerne, for den kan sagtens varme huset op. Bliv klogere her.

Overvej også disse artikler:

Danskerne er for alvor blevet vilde med de grønne og bæredygtige varmepumper. Salget af både luft til vand varmepumper, såvel som luft til luft varmepumper, går således flyvende. En del synes dog at være i tvivl om hvorvidt en luft til luft varmepumpe kan varme en helårsbolig op. Svaret på det er overvejende ja. Læs alle detaljerne her.

Kan en luft til luft varmepumpe varme et hus op?

Kan en luft til luft varmepumpe varme et hus op? Svaret er ja!

Danskerne er vilde med varmepumper

Salget af varmepumper fortsætter med at stige i Danmark. I perioden fra 2019 til 2021 lå den årlige stigning i antallet af boliger med varmepumper således på 13,6 til 15,3 procent, hvorimod stigningen tog til i årene 2022 og 2023 og var på henholdsvis 21,7 og 29,3 procent. Det er godt nyt for klimaet og miljøet, for varmepumper er langt mere miljøvenlige i forhold til for eksempel olie- og naturgasfyr.

Afhænger af korrekt dimensionering og fornuftig isolering

Som nævnt kan en helårsbolig sagtens varmes op med en luft til luft varmepumpe. Det hele afhænger af, at man vælger en korrekt dimensioneret varmepumpe.

Hvor stor luft til luft varmepumpe skal man vælge?

Og så er spørgsmålet naturligvis “hvilken luft til luft varmepumpe skal man vælge?”. Svaret her afhænger af din boligs størrelse. Man siger typisk, at varmepumper bruger 40-55 watt pr. m2. Hvis du således har et hus på 150 m2, så vil du skulle bruge en varmepumpe på 6 til 8,25 kW. Har du til gengæld en bolig på 110 m2, så vil du kunne nøjes med en på 4,4 til 6,05 kW.

Beregn selv hvor stor en luft til luft varmepumpe du skal bruge

Da varmepumper bruger 40-55 watt pr. m2, skal du gange henholdsvis 0,04 og 0,055 med antallet af kvadratmeter i din bolig. Tallene du udregner refererer til luft til luft varmepumpens effekt i kW.

 • Hvis din bolig er yderst velisoleret: Så vælg en varmepumpe med en effekt nær det mindste tal.
 • Hvis din bolig er meget dårligt isoleret: Så vælg dels en nær det højeste tal, og sæt samtidig straks i gang med initiativer for at styrke din boligs isolering.
Sådan isolerer du din bolig bedre
Vi anbefaler du indhenter tilbud på billig hulmursisolering og gennemgår vores tilbud på udskiftning af vinduer.

Lyt til vores erfaring: Panasonic VZ9SKE kan sagtens varme en helårsbolig op

Hvis du endnu ikke har læst anmeldelsen af Panasonic VZ9SKE varmepumpen, så få det straks gjort. Her er der tale om en af de absolut bedste luft til luft varmepumper på markedet, og som vi kommer ind på i artiklen, så er det vores erfaring, at Panasonic VZ9SKE sagtens kan varme en helårsbolig op.

Effektiv luft til luft varmepumpe
Med en effekt på 7,8 kW kan man også roligt sige, at det er en kraftfuld fætter. Da den samtidig har en COP på 5,63, samt SCOP på 6,2, er det en uhyre energieffektiv varmepumpe. COP og SCOP er værdier der udtrykker, hvor effektivt varmepumper udnytter den kolde udeluft til produktion af varm indeluft. Jo højere tallet er, jo bedre.

Find tilbud på Panasonic VZ9SKE nedenfor, såvel som i vores anmeldelse.

Hos GreenDeals.dk har vi masser af Panasonic varmepumpe erfaring, og vi anbefaler denne model: VZ9SKE

Bemærk: Nøje udvalgte reklamelinks. Priser kan være ændret. Anbefalet af GreenDeals.dk.


Panasonic VZ9SKE
Bemærk: GreenDeals.dk har ekstra gode Panasonic varmepumpe erfaringer med denne webshop.  ⭐⭐⭐


Set til 22.782,58 kroner

Hvor skal luft til luft varmepumper placeres?

Hvis du vil varme en helårsbolig op med en luft til luft varmepumpe, så er det afgørende at den placeres optimalt. Indedelen skal placeres centralt og åbent, så den varme luft uhindret kan cirkulere rundt i boligen. Husk derfor også at undgå at lukke døre for ofte.

Varmepumpe placering

Her ses varmepumpens indedel. Den er placeret centralt og åbent, så varmen frit kan cirkulere

Har du flere etager, så overvej et multisplit-system eller to varmepumper

Hvis du har flere etager i din bolig, er det ikke sikkert, at du kan nøjes med én indedel. I det tilfælde kan et såkaldt multisplit-system med flere indedele, eller som vi her på GreenDeals.dk har valgt det, en løsning med to varmepumper, være vejen frem. 

Husk at få din varmepumpe installeret og monteret korrekt!

Husk at indhente 3 gratis og uforpligtende tilbud på installation og montering af varmepumpe. Køb varmepumpen først, og indtast så i ordrefeltet at du “søger tilbud på installation af ny luft til luft varmepumpe”. Angiv også producenten, samt hvor stor din bolig er, og hvor godt den er isoleret. Så hører du snart fra tre lokale og kompetente montører. Lettere bliver det ikke!

Konklusion: Ja, luft til luft varmepumper kan godt varme et hus op

Opsummeret kan vi altså slå fast, at luft til luft varmepumper i den grad egner sig til helårsboliger. De kan således godt varme hele huset op. Som nævnt er det dog afgørende, at du vælger en korrekt dimensioneret varmepumpe, som er effektiv nok til antallet af kvadratmeter, samt til din boligs isoleringsstandard.

Husk i øvrigt også på, at luft til luft varmepumper ikke opvarmer boligens brugsvand, så her skal din varmtvandsbeholder være udstyret med elpatron. Det er langt de fleste dog også. Endelig anbefaler GreenDeals.dk dig også til at se nærmere på din boligs isolering, og eventuelt sætte ind med en hulmursisolering samt med installation af lavenergivinduer.

Er du klar til at købe en varmepumpe?

… Det er i hvert fald et solidt valg med hensyn til klima, økonomi og personlig komfort. Se de bedste tilbud på varmepumper her.

Lad os i øvrigt høre fra dig hvis du har spørgsmål eller inputs. Du kan deltage i samtalen nedenfor, og vi vender altid tilbage med et svar så hurtigt som muligt.

2 kommentarer til “Kan en luft til luft varmepumpe varme et helt hus op?”

 1. Hej har et spørgsmål om denne varmepumpe.. Mit hus er 160 m2 i et plan men med adskillelse i midten med betonvægge og dør. Vil en enkelt Panasonic varmepumpe være nok? Tænker om luften kan varmes op over det hele?

  1. Hej Søren

   Jeg tænker du henviser til Panasonic VZ9SKE-varmepumpen? I så fald kan vi fortælle dig, at Panasonic angiver, at den kan opvarme 141-195 m2. Den skulle således snildt kunne opvarme din bolig, men det er, som du selv er inde på, afgørende, at den varme indeluft kan cirkulere frit. Det kan derfor eventuelt blive nødvendigt med supplerende opvarmning i den anden ende af huset i de meget kolde perioder.

   Det må dog komme an på en praktisk prøve, og om ikke andet kan du måske optimere luftgennemstrømningen gennem boligen ved at holde vinduer, døre og så videre åbne.

   Lad os høre fra dig igen hvis du har flere spørgsmål.

   – GreenDeals.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *